Magazyn nurkowanie, podróże, biologia morska, ekologia, fotografia podwodna i sporty wodne

- Ad -

Biopaliwo z wodorostów?

21

- Ad -

Czy biopaliwa rzeczywiście mogą zaoferować bardziej ekologiczną alternatywę, w porównaniu do paliw kopalnych?

Rośliny uprawiane jako surowiec dla biopaliw zużywają  powierzchnię gruntów i wodę, która byłaby, w innych warunkach, wykorzystana do uprawy roślin na potrzeby żywności. Dlatego też, niektórzy naukowcy  zainteresowali się  wodorostami Laminaria saccharina, które mogłyby posłużyć jako surowiec. Kelp jest szczególnie interesującym alternatywą,  ponieważ jest go stosunkowo dużo, a  jego rozrost jest szybki.  Choć dotychczasowe badania nad wydajnością tego surowca,  jako paliwa, do niedawna nie były  szczególnie imponujące.
 
[sam_pro id=”1_8″ codes=”true”]
 
 Khanh-Quang Tran, profesor z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU), zastosował eksperymentalną technikę szybkiego ogrzewania  wodorostów. Umieszono zawiesinę biomasy brunatnic i wody w zamkniętym reaktorze  kapilarnym, a następnie ogrzano do  temperatury 350 ° C dochodząc następnie do 585º C w minutę, i utrzymano przez 15 minut.
 
 

- Ad -

[sam_pro id=”1_16″ codes=”true”]
 
 
Odmiana technologii zastosowana przez Trana, znana dotychczas jako hydrotermiczne upłynnianie, spowodowała że uzyskano  79  procentowy  przyrost przekształcana biomasy w bioolej, czyli 79 procentową efektywność energetyczną . Poprzednie badania prowadzone w UWielkiej Brytanii, dotyczące upłynniania biomasy z tego samego rodzaju wodorostów, uzyskały wydajność na poziomie 19 procent, a bioolej ulepszano poprzez  dodanie katalizatora chemicznego.
 
 [sam_pro id=”1_17″ codes=”true”]
 
 
Badania przeprowadzone były w warunkach laboratoryjnych na niewielką skalę, niemniej  jednak,  profesor Khanh-Quang Tran planuje przetestowanie tej technologii na skalę przemysłową, twierdząc, że możliwe jest zwiększenie przyrostu procentowego i w związku z tym poszukuje partnerów przemysłowych do finansowaniu badań.
 
 
Źródło: Magazyn Algal Research, Fot: Saccharina latissima NOAA
zostaw komentarz

- Ad -