Najnowsze informacje - nurkowanie, podróże, fotografia podwodna i sporty wodne

Sezon na mięso z wieloryba ma się coraz lepiej

685

Kontrowersyjny przemysł wielorybniczy w Norwegii ma się coraz lepiej. 

Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.

Popyt na mięso z Wieloryba przez ostatnie lata drastycznie spadał. Malejące zainteresowanie zapowiadało zmierzch tradycyjnych, corocznych polowań na te olbrzymie ssaki. W zeszłym roku upolowano 429 sztuk, z przewidywanej puli 1272.

Według informacji z norweskich mediów państwowych, tylko do końca zeszłego tygodnia odstrzelono 462 wieloryby.

Na ilość upolowanych wielorybów duży wpływ ma nie tylko wzrost cen mięsa, lecz także jego dostępność w Norwegii, zwłaszcza w północnej części, gdzie mięso nadal można regularnie znaleźć w sklepach spożywczych i w menu wielu restauracji.

Wbrew międzynarodowym ustaleniom Japonia, Islandia i Norwegia nadal aktywnie angażują się w połowy wielorybów.

źródło: news in english

zostaw komentarz