Kontrowersyjny przemysł wielorybniczy w Norwegii ma się coraz lepiej.
Najnowsze dane pokazują rosnący popyt na mięso z wieloryba. Komercyjne połowy w tym sezonie, który rozpoczął się 1 kwietnia, są większe niż w całym ubiegłym roku.
Popyt na mięso z Wieloryba przez ostatnie lata drastycznie spadał. Malejące zainteresowanie zapowiadało zmierzch tradycyjnych, corocznych polowań na te olbrzymie ssaki. W zeszłym roku upolowano 429 sztuk, z przewidywanej puli 1272.
Według informacji z norweskich mediów państwowych, tylko do końca zeszłego tygodnia odstrzelono 462 wieloryby.
Na ilość upolowanych wielorybów duży wpływ ma nie tylko wzrost cen mięsa, lecz także jego dostępność w Norwegii, zwłaszcza w północnej części, gdzie mięso nadal można regularnie znaleźć w sklepach spożywczych i w menu wielu restauracji.
Wbrew międzynarodowym ustaleniom Japonia, Islandia i Norwegia nadal aktywnie angażują się w połowy wielorybów.
źródło: news in english