Magazyn nurkowanie, podróże, biologia morska, ekologia, fotografia podwodna i sporty wodne

- Ad -

Nurkowie wydobyli z wraku 900 butelek rzadkiego francuskiego koniaku i likieru przeznaczonego dla Cara Mikołaja II

107

- Ad -

22 października powrót statku ratowniczego „Deepsea Worker” do portu w Szwecji z ładunkiem 900 butelek ponad 100-letniego trunku, wydobytego ze szwedzkiego parowca „s / s Kyros” zakończył 20-letni projekt.

 

Połączone siły Ocean X Team, iXplorer i „Deepsea Worker”, pozwoliły na wydobycie koniaku „De Haartman & Co” i likieru Benedyktyńskiego (obecnie Bacardi) z wraku spoczywającego na 77 metrach głębokości, pomiędzy Szwecją i Finlandią, na wodach międzynarodowych.

 

Fot.: Ocean X Team

50 skrzynek wybornego koniaku i 15 skrzynek likieru, które miały być dostarczone z Francji do Sankt Petersburga, na carski dwór w Rosji, swoją podróż powinny rozpocząć w ładowni statku, w grudniu 1916 roku. Złe warunki pogodowe na wodach Morza Botnickiego opóźniły transport, aż do maja 1917 roku. Podczas rejsu „S / s Kyros” wraz z cennym ładunkiem został zatrzymany i skontrolowany przez niemiecki okręt podwodny UC58. Kapitan uznał wyborny ładunek za kontrabandę i postanowił zatopić parowiec.

 

fot.: Peter Lindberg / Ocean X Team

Odnaleziony w 1999 roku wrak, był poważnie uszkodzony przez włoki rybackie. Usuniecie sieci za pomocą podwodnych pojazdów bezzałogowych, umożliwiło nurkom dostęp do wraku. 

Na dzień dzisiejszy szacunkowa wartość ładunku nie jest znana.

 

Fot.: Peter Lindberg / Ocean X Team

- Ad -

źródło: informacja prasowa oceanexplorer.se

 

 

zostaw komentarz

- Ad -