Najnowsze informacje - nurkowanie, podróże, fotografia podwodna i sporty wodne

Czy poznamy smak najstarszego piwa na świecie wyłowionego z wraku?

423

 Podczas eksploracji wraku w 2010 roku wyciągnięto 160 butelek szampana i 5 butelek piwa, jak dotąd najstarszego piwa na świecie.

Smakoszy piwa na pewno ucieszy fakt, iż analiza wydobytego z wraku  piwa jest prowadzona na zlecenie browaru, który postanowił odtworzyć profil smakowy w celach produkcyjnych. Prawdopodobnie już niedługo będziemy mogli  delektować się piwem z receptury o 170 – letniej tradycji.

Naukowcy analizując skład wyizolowali kultury bakterii kwasu mlekowego. Ten szczep odgrywa ważną rolę w przygotowaniu odtworzonego piwa. Proces produkcji został opracowany we współpracy z Stallhagen i belgijskim Uniwersytetem w Leuven.
Badania mają też inne podłoże. Analizowany jest również fakt, w jaki sposób bakterie kwasu mlekowego przetrwały w tak ekstremalnych warunkach. Badany jest też kod  DNA bakterii. Szczepy bakteryjne wydobyte z butelki mogą okazać się przydatne dla przemysłu spożywczego i napojów w przyszłości.
Źródło: Centrum Badań Technicznych Finlandii (VTT)
zostaw komentarz